- Intian Mumbain hindinkielinen elokuvatuotanto tunnetaan yleisesti nimellä Bollywood.
- Intialaisella elokuvalla on pitkä historia.
- Maailmankuuluksi Bollywood-elokuvat tulivat 1990-luvulla.
Intialainen elokuvateollisuus on maailman suurinta. Vuosittain maassa tehdään jopa lähes 2000 elokuvaa. Monikielisenä maana Intiassa on useita elokuvakeskittymiä, jotka tekevät kukin tietyn kielisiä elokuvia. Suurin ja kansainvälisesti tunnetuin näistä Intian elokuvateollisuuden toimijoista on Bollywoodiksi kutsuttu elokuvateollisuuden toimijoiden ryhmittymä.
Termi Bollywood on keksitty 1900-luvun lopulla, kun länsimaissakin kiinnostuttiin intialaisesta elokuvasta, ja se on sekoitus sanoista Bombay (Mumbain aiempi nimitys) sekä Hollywood. Bollywoodin tuotannon määrällinen osuus koko Intian filmiteollisuudesta on alle 20 prosenttia, mutta maan kassamagneeteista Bollywood tuottaa yli 40 prosenttia.

Suosituin Bollywood-elokuvan muoto on 1970-luvulta lähtien ollut niin kutsuttu masala-elokuva, joka sekoittaa eri genrejä actionista ja komediasta draamaan ja melodraamaan ja sisältää myös musikaalityylisiä osuuksia. Yleensä nämä masala-elokuvat tavataankin luokitella musikaaleiksi. Bollywood-elokuville on tyypillistä myös köyhyyden ja rikkauden suuri ero sekä perhearvojen ja jumalan kunnioittaminen.
Monesti elokuvien juoni pohjautuu hindulaisille taruille, tai sitten elokuvan tarina on lainattu jonkin muun maalaisesta elokuvasta ja sovitettu intialaiseen kulttuuriin sopivaksi. Bollywood -elokuville tyypillistä on myös pitkä kesto, elokuvat voivat olla jopa 3–4 tunnin mittaisia.
Bollywood-elokuvan historiaa
Ensimmäinen elokuva Intiassa tehtiin vuonna 1913 ja 1930-luvulla elokuvia tehtiin jo pari sataa vuodessa. Aikakautta 1940-luvun lopulta 1960-luvun alkupuolelle kutsutaan hindielokuvan kulta-ajaksi. Ohjaaja Mehboob Khanin vuonna 1957 ilmestynyt elokuva Mother India, oli ensimmäinen intialaiselokuva, joka nimettiin parhaan vieraskielisen elokuva Oscar-palkinnon saajaehdokkaaksi. Kepeämmän masala-elokuvan rinnalla alettiin tuottaa myös muun tyylisiä elokuvia ja 1950-luvulla sosialistiseen realismiin pohjautuvat elokuvat löysivät tiensä myös Bollywoodiin. Sosialistis-realistinen elokuva Neecha Nagar voitti vuonna 1946 Kultaisen Palmun Cannesin filmifestivaaleilla ja sen jälkeen intialaiset elokuvat ovatkin olleet usein ehdolla kansainväliset palkintojen saajiksi.
1970 – 1980-luvuista puhutaan klassisen Bollywoodin kautena. 1970-luvun taitteessa vallalla olivat ennen kaikkea romanttiset musikaalit. Niiden rinnalla alettiin kuitenkin tehdä myös alamaailmaan sijoittuvia väkivaltaisia rikoselokuvia. Elokuvissa kuvattiin myös ajan yhteiskunnallisia oloja, kuten slummien odottamatonta kasvua ja urbaania elämää. Väkivaltaiset gangsterielokuvat kuitenkin karkottivat yleisöä ja 1990-luvulla siirryttiinkin uuden Bollywoodin aikaan, jota hallitsivat jälleen ennen kaikkea paljon musiikkia sisältävät ja tarinaltaan sekä kerronnaltaan kevyemmät elokuvat. 2000-luvun alusta saakka Bollywood-elokuvien kansainvälinen suosio on vain kasvanut kasvamistaan. Nykyään monissa elokuvissa yhdistellään masala-elokuvien aineksia realismiin.
Elokuvien kansainvälinen levitys
Intiassa elokuvayleisöä on niin paljon, että monet elokuvat pääsevät levitykseen vain maan sisällä, jossa niiden suuresta suosiosta nauttivat tekijät ovat huippujulkkiksia. Monista elokuvista ja niiden tekijöistä ei siis meillä Suomessa ole ehkä koskaan kuultukaan. Bollywood-elokuvien ensisijaiset levitysalueet ovat olleet Neuvostoliitto kaatumiseensa saakka sekä Aasian ja Oseanian alue. Elokuvia on myös dubattu tai tekstitetty tarvittaessa eri kielille. Euroopassa ja Amerikassa Bollywood-elokuvat ovat tulleet suuren yleisön tietoisuuteen vasta 1990-luvulta lähtien, ja erityisen suosittuja ne ovat olleet Iso-Britanniassa.
Elokuvamusiikki ja tanssi
Musiikki on merkittävässä roolissa Bollywood-elokuvissa. Tavallista on, että elokuvien kappaleet nauhoitetaan etukäteen ja laulajat ovat yleensä ammattimaisia playback-laulajia eivätkä elokuvan näyttelijöitä. Elokuvamusiikkia soitetaan radiossa jo paljon ennen elokuvan ensi-iltaa, joten soundtrack onkin usein merkittävä tekijä siinä, tuleeko elokuvasta suosittu vai ei. Musiikin asema elokuvissa on niin merkittävä, että osansa maineesta ja menestyksestä saavat myös säveltäjät sekä kappaleiden varsinaiset laulajat. Nämä playback-laulajat myös esiintyvät elokuvan alkutekstien aikana laulaen ja he saattavat houkutella elokuviin jopa sellaisia katsojia, joita itse elokuva ei erityisemmin kiinnosta.
Musiikin lisäksi tanssilla on suuri merkitys elokuvissa ja elokuvien ulkopuolella. Tanssin kautta maineeseen ovat nousseet myös monet elokuvien koreografit. Erityisesti vanhempien elokuvien tanssi mukailee intialaisia perinteisiä tansseja, kansantansseja ja klassisia tansseja. Uudempien elokuvien tanssikohtauksiin on saatu vaikutteita myös muualta maailmasta, kuten länsimaisesta popmusiikista, erityisesti MTV:ltä sekä Broadwayn musikaaleista. Tyypillistä nykyelokuville on, että niissä on sulassa sovussa sekä perinteisiä että uuden tyylisiä tansseja. Bollywood-elokuvien tanssityylistä on tullut niin suosittua, että Suomessakin on useita tanssikouluja, jotka järjestävät Bollywood-tanssin kursseja.
Elokuvateollisuus ja talous
On selvää, että satoja elokuvia vuodessa tehtailevalla Bollywood-tuotannolla on myös suuri taloudellinen merkitys. Aina 1990-luvulle saakka elokuvien lavasteet, puvut ja rekvisiitta olivat kuitenkin vähän mitä sattuu. Sittemmin laatuun on panostettu erityisesti länsimaisten elokuvien yleistyttyä Intiassakin. Nykyään yksittäisten elokuvien budjetit saattavatkin pyöriä jopa kymmenissä miljoonissa. Rahoitus saadaan usein yksityisiltä tahoilta ja muutamilta isoilta studioilta. Elokuvateollisuuden jatkuvana ongelmana Intiassa ovat kuitenkin tekijänoikeusrikkomukset. Elokuvia saattaa olla myynnissä laittomina DVD-versioina jo ennen kuin ne ehtivät ensi-iltaansa teattereissa ja osa rahoituksestakin saattaa toisinaan olla peräisin laittomista lähteistä.

“Bollywood-koulu”
Mumbaissa toimivaa elokuvakoulua Whistling Woods International Institutea on joskus sanottu myös “Bollywood-kouluksi”, sillä se on Intian merkittävin elokuva-alan oppilaitos, jossa ovat opiskelleet monet Bollywood-elokuvien tekijät. Koulu on kansainvälisissä vertailuissa valittu muutamaan otteeseen myös maailman parhaiden elokuvakoulujen joukkoon. Koulun tarjoamia media-alan oppialoja ovat elokuvan teko, näytteleminen, musiikki, animaatio, taide, muoti sekä kommunikaatio ja media. Koulun on perustanut moninkertaisesti palkittu ja lähes 40 elokuvan tekemiseen osallistunut intialainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Subhash Ghai, joka toimii myös koulun johtajana.